Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Υπάρχουν και άνθρωποι... ανάμεσα σε βαρείς λύκους!


1. Φερχόιγκεν: Ντρέπομαι ως Γερμανός για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων Δημοσίευση: 14 Απριλίου 2015
Στήριξη στην Ελλάδα παρείχε ο Γερμανός πρώην επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν. Μιλώντας σε εκπομπή του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv είπε, αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων: «Ντρέπομαι ως Γερμανός για αυτά που κάνουμε εδώ και δεκαετίες». «Σέρναμε αυτές τις χώρες από τη μύτη και στην πραγματικότητα έχουμε αποποιηθεί τις ευθύνες μας» είπε ο Φερχόιγκεν, προσθέτοντας: «Ελπίζαμε ότι το πρόβλημα θα λυνόταν με βιολογικό τρόπο (σ.σ. δηλαδή όταν θα πέθαιναν αυτοί που διεκδικούν τις αποζημιώσεις)». …


2. Γκάουκ: Να είμαστε ανοιχτοί στο θέμα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα
Δημοσίευση: 01 Μαΐου 2015
O πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, ακόμα κι αν η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα αυτά. Ο Γκάουκ επισήμανε, σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβάρα το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα. «Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή, αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» επισήμανε ο Γκάουκ. «Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων».

3. Υπουργός Εξωτερικών Ανατολικής Γερμανίας: Ηθική υποχρέωση Γερμανίας η καταβολή αποζημιώσεων
Δημοσίευση: 06 Μαΐου 2015
Υπάρχει ηθική υποχρέωση της Γερμανίας για καταβολή αποζημιώσεων, υποστηρίζει ο Μάρκους Μέκελ, τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της Ανατολικής Γερμανίας. Όχι ως αποτέλεσμα δικαστικής αντιπαράθεσης αλλά ως ανθρωπιστική χειρονομία...


4. Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Ευρώπη και Γερμανία πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 13 Μαΐου 2015
Για τρίτη φορά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ εκφράζεται με τα πιο θερμά λόγια για την Ελλάδα. «Οι Γερμανοί είναι καθάρματα» λέει γελώντας ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ στο περιοδικό «SoFilm». «Διαγράψαμε όλα τους τα χρέη, ξαναχτίσαμε τα σπίτια τους, και τους επιτρέπεται να εισβάλλουν στην Ελλάδα ως τουρίστες». Σε μια μεγάλη συνέντευξή του στο κινηματογραφικό περιοδικό «SoFilm» μιλάει για τα πάντα – το σινεμά, τους φίλους του, τα όνειρά του και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Το 2010 είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει τίποτα, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι σύμφωνα με τον Γκοντάρ θα έπρεπε να δίνουν δέκα δολάρια στην Ελλάδα κάθε φορά που χρησιμοποιούν τη λέξη «επομένως» (πάνω σε αυτήν τη λέξη –θεμελιώδη λίθο της Αριστοτελικής σκέψης– έχει οικοδομηθεί ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός).

5. Μελανσόν προς Ολάντ: Μετά τους Έλληνες θα είναι η σειρά της Γαλλίας
Δημοσίευση: 16 
Μαΐου 2015
«Είναι ένα βαρύ πολιτικό σφάλμα κατά του ευρωπαϊκού ιδεώδους να επιτρέπεται να μεταχειρίζονται ένα κράτοςμέλος της ΕΕ κατ' αυτόν τον τρόπο» σημειώνει. Ο Μελανσόν προσθέτει ότι η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα οικονομικό εργαστήριο και ότι χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για να δείχνουν «πώς αντιμετωπίζονται αυτοί που αντιστέκονται».

6. Γουντι Άλλεν: Αντί Πλάτωνα διαβάζουμε για καταστροφή της
Δημοσίευση: 17 Μαΐου 2015
Στης Κάννες βρέθηκε και ο Woody Allen και περπάτησε στο κόκκινο χαλί μαζί με τις πρωταγωνίστριες της νέας του ταινίας «Παράλογος άνθρωπος». Στη συνέντευξη τύπου που έγινε για την ταινία ο 79χρονος σκηνοθέτης μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες. «Είναι φοβερό. Κάθε μέρα όταν ανοίγω την εφημερίδα διαβάζω για την καταστροφή στην Ελλάδα. Στον τόπο όπου γεννήθηκαν η τραγωδία, η φιλοσοφία, οι επιστήμες και η δημοκρατία. Κριμα! Αντί για Πλάτωνα και Σωκράτη, όλοι εμείς οι ανίδεοι περί Οικονομίας διαβάζουμε όλα αυτά τα ανατριχιαστικά. Κρίμα!» είπε ο Allen.

7. Γαβράς: Υπάρχει ένα νέο κίνημα στην Ελλάδα
Δημοσίευση: 17 Μαΐου 2015
«Υπάρχει ένα νέο κίνημα στην Ελλάδα και κάποιοι δεν θέλουν να πετύχει» δηλώνει από τις Κάννες ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίνο Μικελίδη. Αναφερόμενος στους εταίρους και την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Κώστας Γαβράς υποστηρίζει ότι οι δανειστές μας «Θέλουν να ξανάρθουν οι άλλοι και να κάνουν αυτά που θέλουν. Να μην υπάρχει καμιά αντίσταση», ενώ συμφωνεί με την τακτική του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως λέει: «ο Βαρουφάκης μίλησε ως ίσος προς ίσον. Κι αυτό δεν το θέλουν. Θέλουν κάποιον yes-man…».


8. Και τρίτο ζευγάρι Γερμανών πληρώνει το μερίδιό του από το κατοχικό δάνειο
Δημοσίευση: 20 Μαΐου 2015
Το παράδειγμα άλλων συμπατριωτών τους που προηγήθηκαν στο Ναύπλιο και το Ηράκλειο της Κρήτης και ίσως και αλλού, αποφάσισε να ακολουθήσει ένα ζευγάρι Γερμανών φιλελλήνων που έχουν πολύ στενούς δεσμούς με την Αρχαία Ολυμπία. Ο Βόλφγκανγκ και η Μόνικα Ντέκερ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφέρουν το μερίδιό τους στην Ελλάδα για το κατοχικό δάνειο που το ίδιο το γερμανικό κράτος αρνείται να καταβάλει. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα «Πρωινή», πριν από έναν μήνα, ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους με επιστολή τους τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν τους την απόφαση, της καταβολής δηλαδή 300 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο.

9. Τομά Πικετί: Να διαγραφεί ελληνικό χρέος κατά γερμανικά πρότυπα
Δημοσίευση: 21 Μαΐου 2015
Τη λύση του προβλήματος με το ελληνικό χρέος κατά τα γερμανικά πρότυπα πρότεινε την Τετάρτη ο Τομά Πικετί, ενώπιον μάλιστα γερμανικού κοινού (ο διάσημος γάλλος συγγραφέας μίλησε σε εκδήλωση στο Βερολίνο, όπου μετέβη για να παραλάβει από το δήμαρχο του Αμβούργου και ηγετικό στέλεχος του SPD Όλαφ Σολτς το εφετινό Βραβείο Πολιτικού Βιβλίου που απονέμει το Ίδρυμα Friedrich Ebert). «Δύο ευρωπαϊκές χώρες είχαν κατά το παρελθόν χρέη υψηλότερα από αυτά που βαραίνουν σήμερα την Ελλάδα», είπε ο συγγραφέας του ευπώλητου «Το Κεφάλαιο τον 21ο Αιώνα»: «Η Μεγάλη Βρετανία τον 19ο αιώνα, μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, και η Γερμανία μετά το 1945. Και οι δύο χώρες είχαν δημόσιο χρέος που έφθανε το 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ…».

10. Γερμανοί βουλευτές διαπίστωσαν χάλια Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα
Δημοσίευση: 25 Μαΐου 2015
Σε ποιο βαθμό έχει πλήξει η κρίση τον τομέα υγείας στην Ελλάδα; Αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών επισκέφθηκε νοσοκομεία και κοινωνικούς φορείς, είχε επαφές με πολιτικούς και υποσχέθηκε να βοηθήσει. Η εικόνα που αποτυπώθηκε από τις συναντήσεις με πολιτικούς, βουλευτές, γιατρούς, διοικήσεις νοσοκομείων, κοινωνικών φορέων και αρμόδιους σε θέματα υγείας κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, επιβεβαιώνει τα όσα είχαν διαβάσει οι γερμανοί βουλευτές στον τύπο. Η κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της, το πρόγραμμα λιτότητας, έτσι όπως εφαρμόστηκε, έχει επιβαρύνει μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Η υψηλή ανεργία έχει προκαλέσει τρομακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα από τη μια μέρα στην άλλη και έπληξε ιδιαίτερα το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εκείνο που κατέπληξε τη Μαρία Μίχαλκ (βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας), είναι ο τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων που αγγίζει τα 2,5 εκ. Χάρη στην υπουργική απόφαση του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για δωρεάν κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών τους, μπορούν τώρα να απευθύνονται στα νοσοκομεία. … Η Μαρία Μίχαλκ και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας εντυπωσιάστηκαν και από τον μεγάλο αριθμό απλών πολιτών που στον ελεύθερο χρόνο τους προσφέρουν εθελοντική εργασία σε οργανώσεις βοήθειας, όπως στους Γιατρούς του Κόσμου και στο κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού. … Το συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν ότι σε περιόδους λιτότητας, οικονομικής κρίσης και ύφεσης είναι λάθος να μειώνει κανείς τις δαπάνες στη δημόσια υγεία, κάτι που απέφυγαν να κάνουν και οι Γερμανοί σε αντίστοιχες περιόδους, όπως είπαν οι γερμανοί βουλευτές. …