Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Φράσεις κενές περιεχομένου




Καθώς περίμενε τον φίλο του να τελειώσει την τηλεφωνική του κλήση (είχε βγει από το δωμάτιο, όπως συνηθίζεται) πρόσεξε εκεί κάτω από το τραπέζι, ένα βιβλίο που από μακριά φαινόταν ότι ήταν πανεπιστημιακό σύγγραμμα. Ο φίλος του, αιώνιος φοιτητής της Νομικής, το είχε παραπεταμένο και μάλλον χρησίμευε ως το τέλειο αλφάδι για το «πολυλειτουργικό» τραπέζι, το οποίο, εκτός από πασιέντζα, κάποιες φορές προσφέρεται και για διάβασμα.
Στο ενοικιαζόμενο αυτό φοιτητικό δωμάτιο ο φίλος του ξέμεινε πια μόνος. Ο πρώην συγκάτοικός του ολοκλήρωσε τις σπουδές του και τώρα υπηρετεί την πατρίδα (αυτή που σε λίγο θα τον καταπιεί, όπως ο πατέρας Κρόνος…). Άλλοι φίλοι του παράτησαν τις σπουδές ως ασύμφορες και χωρίς νόημα, και κάποιοι τέλος ξενιτεύτηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους κοντά στους δανειστές μας (δηλαδή, προτίμησαν μ’ αυτόν τον παράδοξο τρόπο να πληρώνονται έμμεσα από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των επιβαλλόμενων από τους εταίρους μας τοκοχρεολυσίων και την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων)…
Ήταν μια ευκαιρία λοιπόν να ρίξει μια ματιά σ’ αυτό το σύγγραμμα, με τις τόσο βαρύγδουπες και αξιοσέβαστες έννοιες, που μόνο ειδικοί επιστήμονες καταλαβαίνουν, και που ποτέ δεν θα βρεις στον χώρο αναμονής ενός κουρείου ή ενός κομμωτηρίου. Να τι πρόλαβε να σημειώσει απ’ αυτό το βιβλίο, μεγέθους τούβλου:
Συμβάσεις, Συμβάσεις, Συμβάσεις…

Συμβάσεις γενικού χαρακτήρα, Συμβάσεις για την προστασία ευάλωτων ομάδων, Συμβάσεις που αφορούν διεθνή εγκλήματα, Συμβάσεις σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την απονομή της δικαιοσύνης, Συμβάσεις για την ελευθερία, Συμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τους κινδύνους των τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων, Συμβάσεις που εγγυώνται κοινωνικά δικαιώματα, …

Πολλές Συμβάσεις … Συμβάσεις περί πολλά «ενός δε εστί χρεία».
Και πιο κάτω…,
…, συνεχίζοντας την προσπάθειά του για τη διάδοση και προώθηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου … … Επιτροπή Ελέγχου του Διεθνούς Συμφώνου ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, … Επιτροπή του Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης … της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργου) …

Πολλές Επιτροπές. Άρα θα πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο. Ας μην ξεχνάμε ότι η καμήλα είναι ένα άλογο που σχεδιάστηκε από Επιτροπή!

… θα μπορούσε κανείς να σχηματίσει την εντύπωση ότι ο σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προχωρεί πολύ ικανοποιητικά και ενθαρρυντικά στον κόσμο.
… και χαρακτήρα συστηματικής αντίδρασης ή κωλυσιεργίας που εφαρμόζονται ιδίως από τους ισχυρούς της Γης …
… οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες να αντικαθίστανται με εκπροσώπους κρατών  …,
… αντί της εφαρμογής των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, πολεμικών επιχειρήσεων, με την πρόφαση μάλιστα της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, …,
… το παγκόσμιο μήνυμα της λαϊκής απαίτησης προάσπισης των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των λαϊκών μαζών γιγαντώνεται.
…, η αναγνώριση της εγγενούς αξιοπρέπειας και των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης κοινωνίας …
… σκοπός του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η πραγματοποίηση στενωτέρας ενότητας μεταξύ των Μελών αυτής, …
… επί κοινής αντιλήψεως και κοινού σεβασμού των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ...

…, το ιδεώδες του ελεύθερου ανθρώπου, …
Όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
..., υποχρεώνονται να προωθούν την πραγματοποίηση του δικαιώματος των λαών για αυτοδιάθεση και να σέβονται το δικαίωμα αυτό ...
…, όλοι οι λαοί μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα τον πλούτο και τους φυσικούς πόρους τους, …
… Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα λαός να στερηθεί από τα δικά του μέσα επιβιώσεως. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.
Κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε διακριτική μεταχείριση και να παρενοχλείται για τις απόψεις του.
Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.
... της έμφυτης αξιοπρέπειας και των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης κοινωνίας, αποτελεί τη βάση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο. Παν πρόσωπον έχει δικαίωμα εις την ελευθερία και την ασφάλεια.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπον δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του.

Κάθε πρόσωπο, θύμα παράνομης σύλληψης ή κράτησης έχει δικαίωμα αποζημίωσης. Κάθε πρόσωπο που στερείται της ελευθερίας του αντιμετωπίζεται με ανθρωπισμό και σεβασμό της εγγενούς ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το σωφρονιστικό σύστημα προβλέπει μεταχείριση των κρατουμένων, ουσιαστικός σκοπός της οποίας είναι η βελτίωση και η κοινωνική επανένταξη τους. Κανείς δεν φυλακίζεται αποκλειστικά λόγω της αδυναμίας του να εκπληρώσει συμβατική υποχρέωση. Όλοι είναι ίσοι ενώπιον των δικαστηρίων.

Όταν η αφαίρεση της ζωής αποτελεί το έγκλημα της γενοκτονίας, … και τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας. Κανείς δεν υπόκειται σε δουλεία. Κανείς δεν κρατείται σε υποτέλεια.
Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια του προσώπου του.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε δίκαιες συνθήκες εργασίας … σε δίκαιη αμοιβή, που να εξασφαλίζει σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε προσώπου να απολαμβάνει δίκαιους και ευνοϊκούς όρους εργασίας ...
Κάθε πρόσωπο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κερδίζει τη ζωή του με εργασία που αναλαμβάνει ελεύθερα.

Η μεγαλύτερη κατά το δυνατό προστασία και βοήθεια πρέπει να παρασχεθεί στην οικογένεια, η οποία αποτελεί το φυσικό και βασικό στοιχείο της κοινωνίας, ...
… ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας, έχει δικαίωμα για κατάλληλη κοινωνική, νομική και οικονομική προστασία για να εξασφαλίσει την πλήρη ανάπτυξή της.
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε προσώπου για ένα επίπεδο διαβιώσεως ανεκτό για τον ίδιο και την οικογένειά του, ...
… αναγνωρίζουν το βασικό δικαίωμα κάθε προσώπου για την προστασία του από την πείνα ... για τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των παγκόσμιων αποθεμάτων τροφίμων ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε φορά, ...
Κανείς δεν υπόκειται σε αυθαίρετες ή παράνομες παρενοχλήσεις της ιδιωτικής του ζωής, της οικογένειας, της κατοικίας ή της αλληλογραφίας του, ούτε σε παράνομες προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. Η οικογένεια, είναι φυσικό και θεμελιώδες στοιχείο της κοινωνίας, …

Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα μορφώσεως κάθε ανθρώπου. Ουδείς δύναται να στερηθεί του δικαιώματος όπως εκπαιδευθεί.

Κάθε πρόσωπο που δεν έχει επαρκείς πόρους έχει δικαίωμα για κοινωνική και ιατρική αντίληψη.
Να μεριμνούν ώστε κάθε πρόσωπο, που δεν διαθέτει επαρκείς πόρους και δεν είναι σε θέση να τους εξασφαλίσει με δικά του μέσα ή από άλλη πηγή, ή, ιδίως δε από παροχές που καταβάλλονται από σύστημα κοινωνικής ασφάλειας να μπορεί να λαμβάνει κατάλληλη βοήθεια και σε περίπτωση ασθένειας τις φροντίδες που απαιτεί η κατάσταση της υγείας του.
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε προσώπου να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή σωματική και ψυχική υγεία. …

Πολύ σωστά λοιπόν η Νομική από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η βασίλισσα των επιστημών! Είναι δηλαδή τόσο χρήσιμη όσο μία βασίλισσα.
Δεν διάβασε άλλο. Ήταν αρκετά όσα κατάλαβε. Ο φίλος του είχε τελειώσει το τηλεφώνημά του και επέστρεφε στο δωμάτιο. Μία σκέψη πρόλαβε να κάνει: οι επιτροπές αυτές, έχοντας να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό υποσχέσεων, που ανήκουν στη σφαίρα των ευσεβών πόθων, δεν έδωσαν σημασία σε ένα συμβολικά κρίσιμο γεγονός: Πριν λίγες μέρες πτώχευσαν δύο ταξιδιωτικά γραφεία στη Ρωσία. Οι πελάτες τους στα ελληνικά νησιά έμειναν εκτεθειμένοι. Οι ξενοδόχοι όμως δεν τους υποχρέωσαν να αφήσουν τα δωμάτιά τους και η σχέση ξενοδόχου-πελάτη μετατράπηκε σε φιλοξενία (Ξένιος Δίας κλπ.). Την ίδια περίοδο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επέβαλε εμπάργκο στην εισαγωγή ελληνικών γεωργικών προϊόντων, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Η οικονομική καταστροφή για τους αγρότες από αυτό το εμπάργκο (σύμφωνα με τα δεδομένα των αρμοδίων οργανισμών) ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια €. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει, για όλες τις χώρες μέλη της, περί τα 400 εκατομμύρια €. Με άλλα λόγια, ο Πούτιν κατάφερε να αναδείξει το βαθμό δημοκρατικότητας και ίσης μεταχείρισης μέσα στην αναξιόπιστη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων.
Μέχρι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούσε τους Έλληνες αγρότες για να αποθέτουν την παραγωγή τους στις χωματερές. Και η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός «παρασιτικού» κράτους συνεχιζόταν με επιδοτήσεις που έκλεισαν εργοστάσια (π.χ. εργοστάσια ζάχαρης), αλιευτικοί στόλοι καταστράφηκαν πάλι με επιδότηση και η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία έχασαν κάθε ποιοτικό χαρακτηριστικό από την επιδότηση των στρεμμάτων. Όλα αυτά, όπως αποδεικνύεται, απουσία ηγετών με επαρκές εύρος επιρροής … Αλλά και σήμερα κανείς δεν νοιάζεται για τον πάσης φύσεως «πλούτο» της Ελλάδας. Κανείς δεν αποζημιώνει τους γεωργοπαραγωγούς μετά το ρωσικό εμπάργκο, για την καταστροφή δηλαδή που η ίδια Ευρωπαϊκή πολιτική τους δημιούργησε. Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος είναι ένας: η απαξίωση και εν συνεχεία η διάλυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε πλέον στο δεύτερο στάδιο αυτής της διαδικασίας…





Δεν υπάρχουν σχόλια: