Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Krampus κατά Άη-Βασίλη


Δαιμονικόν «ον» επήρε την θέσιν του «Αη - Βασίλη» εις την Ευρώπην!
Ο ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ της Ευρώπης προχωρεί ακάθεκτος και γοργός. Οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να αποβάλλουν ο,τιδήποτε τους θυμίζει χριστιανική παράδοση. Ως και τον «Σάντα Κλάουζ», ήτοι τον ευρωπαϊκό «Αη – Βασίλη» αντικατέστησαν με τον Krampus. Αλλά ας δούμε ποιός είναι αυτός ο «αντί-Αη-Βασίλης»: Ένα τερατώδες πλάσμα, «Με τεράστια κέρατα, σκούρα μαλλιά και μυτερούς κυνόδοντες, βρίσκεται στον αντίποδα του Αγίου Βασίλη, φοράει μία αλυσίδα με κουδούνια και κρατάει μπαστούνι από σημύδα, για να χτυπάει τα άτακτα παιδιά και να τα παίρνει μαζί του στα έγκατα της Γης. […] σύμφωνα με την Σκανδιναβική μυθολογία είναι ο γιός της Χελ (της κόρης του Λόκι και βασίλισσας του Χελχάιμ, του κάτω κόσμου, του αντίστοιχου Άδη για τους Νορβηγούς). Το θρυλικό θηρίο μοιράζεται επίσης κοινά χαρακτηριστικά με άλλα τρομακτικά δαιμονικά όντα της ελληνικής μυθολογίας όπως σάτυρους και φαύνους. […] Πλέον ο Χριστουγεννιάτικος δαίμονας είναι αρκετά δημοφιλής την περίοδο των Χριστουγέννων στη Βόρεια Ευρώπη…» (Ιστολόγιο: «Ανεξήγητα», http://anekshghta.blogspot.gr/2014/12/krampus.html)!
Με άλλα λόγια ο «έξω απ’ εδώ» πήρε τη θέση (και) του «Αη–Βασίλη» στις αθώες ψυχές των παιδιών της Ευρώπης!...
(Αναδημοσίευση από: Ορθόδοξος Τύπος, Εβδομαδιαία Έκδοση της Πανελληνίου Ορθοδόξου Ενώσεως, 23 Ιανουαρίου 2015, αριθμός φύλλου 2054, σελ. 2)



Σημείωση (εν δυνάμει απάντηση στη ρητορική απορία της δημοσίευσης «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ», 12/12/2014): Θα ήταν ενδιαφέρων ένας συσχετισμός του Krampus με την αισθητική του μουσικού συγκροτήματος LORDI, το hard rock και heavy metal συγκρότημα από τη Φινλανδία, που κέρδισε τον διαγωνισμό στη Γιουροβίζιον το 2006 με το τραγούδι Hard Rock Hallelujah. Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1992 από τον τραγουδιστή, στιχουργό, και σχεδιαστή κοστουμιών Mr. Lordi, ο οποίος εκτός από τις μουσικές του επιδόσεις είναι και υπεύθυνος για τις στιλιστικές και ενδυματολογικές επιλογές που αφορούν στο συγκρότημα. Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος φορούν μάσκες τεράτων, και χρησιμοποιούν στοιχεία τρόμου και πυροτεχνικά στοιχεία εντυπωσιασμού κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεών του.
Τελικά, ίσως μία αισθητική αυτού του τύπου είναι η καλλιτεχνική έκφραση της λογικής των αλιτήριων λυμεώνων ναζιστών της Κατοχής, οι οποίοι, αποδεικνύοντας σε κάθε περίπτωση ότι στη θέση της καρδιάς είχαν κενό, εφάρμοζαν ανενδοίαστα «μαθηματικά» εκδίκησης χειρότερα και αυτών ακόμα των τζιχαντιστών: σε έναν Γερμανό στρατιώτη αντιστοιχούσε εκατόμβη θυμάτων από αμάχους, ηλικιωμένους και γυναικόπεδα. Και είναι αμέτρητα τα ολοκαυτώματα που με αυτή τη λογική προκάλεσαν οι πλανητικοί ολετήρες, δύο φορές μέσα στον 20ο αιώνα…


Λες και όλα αυτά τα ποιοτικά στοιχεία ανθρώπινου χαρακτήρα περιέχονται σε ένα εξειδικευμένο γονίδιο που εξακολουθεί να ζει στο DNA αυτής της φυλής μέχρι και τις μέρες μας. Μοναδική ίσως βέβαιη ελπίδα για εποικοδομητική ανάκαμψη, η αλαζονεία και η υπερεκτίμηση των δυνάμεών τους, που θα δώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, εάν βέβαια ικανοί ηγέτες αξιοποιήσουν τα σφάλματα που θα προκύψουν. Αρκεί να μην μεταδοθεί και σ’ αυτούς η ασθένεια…



Δεν υπάρχουν σχόλια: