Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Wanking Arm με ένδυση παλλόμενου πέους…


Υπήρχαν κι άλλοι, προκάτοχοι του «σημερινού», με επιλογές αισθητικού και πολιτικού περιεχομένου του ίδιου ή και ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς.


Νίκος Γ. Ξυδάκης, εφημερίδα Καθημερινή (τέχνες ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ), «Να το δούμε; Ναι, με ανοιχτά τα μάτια!», Κυριακή, 07/12/2003

Την απόσυρση του έργου του Βέλγου καλλιτέχνη Thierry de Cordier από την έκθεση Outlook αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο διευθυντής της έκθεσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Ο επίμαχος πίνακας απεικονίζει, μεταξύ άλλων, έναν μεγάλο σταυρό και ένα ανδρικό όργανο. Για το θέμα έχει ήδη ζητήσει προκαταρκτική έρευνα ο εισαγγελέας.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι … «στην έκθεση περιλαμβάνεται έργο Βέλγου καλλιτέχνη που προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις ως προσβλητικό του σταυρού, δηλαδή του συμβόλου της Χριστιανικής Θρησκείας. … Η έντονη συζήτηση που προκλήθηκε τείνει να επισκιάσει την ουσία της έκθεσης και να παρεμποδίσει την επαφή του ευρύτερου κοινού με την σύγχρονη τέχνη … στόχος όμως της έκθεσης Outlook ήταν ακριβώς να είναι αντιπροσωπευτική των διεθνών ρευμάτων και να προκαλέσει το γνήσιο ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για την σύγχρονη τέχνη».
Την απόσυρση του έργου από την έκθεση ζήτησε με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ: «Ζητώ να δώσετε εντολή να αποσυρθεί άμεσα από την έκθεση… ο πίνακας προσβάλλει βάναυσα το Χριστιανισμό και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παραμείνει αναρτημένος σε δημόσιο χώρο. … οι άσχετοι που επέτρεψαν την παρουσίαση ενός τέτοιου πίνακα ζωγραφικής θα υποστούν τις δέουσες συνέπειες και θα τιμωρηθούν». …



Δεν υπάρχουν σχόλια: